top of page

FÖRELÄSAREN

Mina mål är att inspirera och peppa Sveriges lärare att våga gå över ämnesgränserna och sina egna invanda arbetsformer

Föredrag och Workshops
Genom att integrera musik i flera ämnen har jag, Karin Hassle (fd Håkansson), upptäckt att den totala inlärningen förbättrats inom alla ämnen. Barnen upplever undervisningen som roligare och alla får uppmärksamhet.
Det är inte så svårt som du tror!

Min metod, ÄMU, för ämnesintegrerad undervisning med digital dokumentation, har väckt stort intresse runt om i landet. Det känns därför roligt för mig att nu kunna erbjuda föredrag och workshops i ämnet.
Mitt mål är att inspirera och peppa Sveriges lärare att våga gå över ämnesgränserna och sina egna invanda arbetsformer.

Lyckat projekt blev ny arbetsform
När jag som nyexaminerad musiklärare från Musikhögskolan i Piteå vävde mina framtidsdrömmar bestod de då som nu av att kombinera musik och andra ämnen på ett enkelt sätt. Mitt mål var att få barn att lära sig fakta och jobba med musik samtidigt, sjunga, skoja med rytmer och ord och ha kul.

Resultatet av några års experimenterande ledde fram till ett lyckat projekt "Sverigeresan". Musiken integrerades i geografi, bild, svenska och datakunskap. Projektet utvecklade barnens tankar, fantasi och kroppsspråk med datorn som hjälpmedel. Vid tidpunkten för projektstarten låg hip-hop och landskap på undervisningen. Med hjälp av dataprogrammen Audacity och PowerPoint kombinerade barnen egna sångtexter om landskapen med hip-hop-musik, fakta och bilder.
Jag jobbade på den tiden på Älta skola i Nacka Kommun. (Mottagare av utmärkelsen för Svensk Kvalitet SIQ 2001)

Nu för tiden arbetar jag med Garageband och ipads med mina elever. Det ger fantastiska möjligheter i undervisningen och i skapandet.

Hip-hop boken
Under våren 2005 skrev jag ett läromedel i ämnet "Hip-hop boken - ett undervisningsmaterial". Med Hip-hop boken blir det roligt och enkelt att integrera musiken i den vanliga undervisningen! Vad sägs till exempel om att rappa om Västergötland, matsmältningssystemet eller varför inte sjuans multiplikationstabell? Här finns massor av lektionsidéer och projektförslag som utvecklar språket, kreativiteten och rytmkänslan. Boken innehåller också bakgrundsfakta om hip-hop och rap-kultur, intervjuer med Petter och Dogge och skivtips. Den går även igenom enkel inspelningsteknik.
Till boken följer en skiva med bakgrunder att rappa till.

"Bokens författare, Karin Håkansson och Andreas Andersson, som själva är musikpedagoger, har skrivit en mycket bra bok för musiklärare men även för lärare i exempelvis matte, svenska och geografi. Här finns Hip-hopens historia, intervjuer och framförallt lektionsidéer. Boken är fint illustrerad och kommer att ge alla lärare en pedagogisk kick....", skriver Sareco

Boken ges ut av Gehrmans förlag.


Under samma himmel - sångmaterial för barn
Ett material av barnsånger som jag arbetat fram tillsammans med min vän och kompanjon Andreas Andersson. Dessa sånger användes i en uppsättning som Kultur Nacka där alla 6-åringar i Nacka får vara med. Detta är en mångårig tradition som jag haft äran att leda 2006. 1027 6-åringar var med och sjöng det året. Skansen tyckte om sångerna och projektidén, så den 18 maj klockan 12.00 bjöd Skansen in alla 6-åringar i Stockholm. 4300 barn kom och sjöng tillsammans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sångerna är utgivna av Gehrmans förlag. Finns att köpa i deras skiv- och bokhandeln. Skivan finns på spotify. Det finns även ett nothäfte till skivan utgiven på Gehrmans förlag.

 

 
Glädje, lek och musik
Har skrivit ett läromedel som heter Glädje, lek och musik. Det är en liten musikalisk "kokbok" med handfasta, inspirerande tips till musiksamlingen och temaarbeten i förskolan. Att sjunga, leka och skratta är en del av förskolan! Här får du inspiration i form av nyskrivna sånger i modern tappning för förskolebarn. Sångerna utgör grunden för roliga och utvecklande temasamlingar. De är påhittiga samtidigt som de lyfter fram typiska teman för förskolan. Allt från kropp och knopp till matematik och alfabetet! I förskolan har musiken sin självklara plats. Den ger glädje, vacker fantasi och leklust och skapar gemenskap. Musiken ger också ett oumbärligt stöd till barnets utveckling, såväl språkligt som motorisk och känslomässig.
Boken tio förslag till temaarbeten innehåller alla en sångintroduktion, ett antal aktivitetsförslag, litteratur- och materialtips och matrecept. Till boken hör en cd-skiva med de tio sångerna och lämplig bakgrundsmusik.
Det går att skapa magi med musik - upplevelser för all sinnen.
Boken är utgiven av Natur och kultur.
 

bottom of page